Bedrijventerreinen op een zelfstandig grid

Energietransitie betekent de overgang van stroom uit fossiele brandstoffen zoals gas, kernenergie en steenkolen naar volledig groene energie zoals zon, wind en biomassa. In de hele transitie moet deenergievoorziening veilig, beschikbaar en betaalbaar blijven, maar ook energiebesparend worden.

Energieakkoord

In 2013 is het Energieakkoord voor duurzame groei ondertekend door 47 partijen: overheden, werkgevers, vakbeweging, natuur- en milieuorganisaties, andere maatschappelijk organisaties en financiële instellingen.

Aanleiding

Als we de energietransitie niet veel harder inzetten, gaan we de klimaatdoelstellingen niet halen. Ondernemers voelen de taak om een bijdrage te leveren, maar weten niet altijd hoe en waar te beginnen. Bij de Kop van de Veluwe-bedrijven zijn alle benodigde partijen in meer of mindere mate al betrokken. Via de bedrijvenkringen en via regionale initiatieven.

Van Energieakkoord naar Klimaatakkoord
In 2019 kwam het Klimaatakkoord tot stand. Hierin ligt de nadruk op CO 2 -reductie. Deze afspraken zijn met meer dan honderd partijen gemaakt, waaronder veel partijen uit het Energieakkoord. De nog lopende afspraken uit het Energieakkoord zijn integraal opgenomen in het Klimaatakkoord.

De uitdagingen

  • Versnippering van bestaande initiatieven wat zorgt voor onduidelijkheid bij ondernemers en overlap in projecten.
  • Voorlopige afhankelijkheid van fossiele bronnen naast duurzaam opgewekte energie.
  • Veranderlijk overheidsbeleid, bijvoorbeeld op het gebied van subsidies.

Samenwerking

Bedrijvenkringen in de Kop van de Veluwe willen zich verenigen en samen met de gemeenten oplossingen te vinden voor de uitdagingen waar we voor staan. Een sterke samenwerking maakt de regio economisch krachtiger en zorgt ervoor dat talent en vakmensen in de regio blijven om te wonen en te werken.

Leren van elkaar, het delen van ervaringen, expertise en nieuwe ideeën versnelt groei en innovatie. En kunnen bedrijven binnen de Kop van de Veluwe sneller inspelen op veranderingen en ontwikkelingen.

Ambities

  • Verbeteren en versterken van de regionale samenwerking, bouwen aan relaties en vertrouwen door te netwerken en bijeenkomsten te organiseren waar ondernemers behoefte aan hebben.
  • Samenwerkingsafspraken maken met stakeholders.
  • Kennis- en expertisedeling via bestaande en nieuwe netwerken, o.a. bewustwording van de diverse samenwerkingen en samenwerkingsafspraken tussen Provincie en gemeenten.
  • Entiteit namens de Kop van de Veluwe-bedrijven als regionaal aanspreekpunt/contact richting de Provincie en gemeenten.